Bel met PantanalTours

0 8 5 - 6 2 5 5 9 1 0


Huisje in de PantanalDier in de PantanalLokaal huisjePiranhajachtTranspantaneiraPantanalToekanBraziliaans meisjeAuto rijdend door waterCapibarasBrug pousada Rio MutumKaaiman aan de oeverFauna in de PantanalBlauwe Ara in de boomBraziliaanse vrouw en kindBrug pousada Rio MutumEmoeHuis in de PantanalFaunaBoot aan steigerPantanalCapibaraKaaimanGrazend paard in de PantanalVogelFaunaKaaimanVis schoonmakenTuiuiu in de boomSnorkelen in de Sucuri RiverPantanalToekan in de PantanalVervoer per kano in de PantanalFloraVliegende Garça RealWassen in de lokale rivierVogel in de PantanalKaaimannen op de wegFauna in de PantanalRoutebord pousada Rio MutumTocht te paardZonsondergang PantanalVogelPantanalUitzicht vanaf het waterDierWeg onder waterVlindersVrouw aan het wassen in de rivierPousada in de PantanalUitzicht PantanalUitzicht pousada PiuvalVogelsToegangsweg TranspantaneiraVrouw vangt piranhaCapibaraGezin in de PantanalGevangen kaaimanKoeien op de TranspantaneiraTuiuiu in een Piuval boomKoeien in de weiLokaal huisMan varend in kanoCapibaraAuto langs de wegPousada in de PantanalTapirBrug naar pousada Rio MutumOndergelopen wegBraziliaans jongentjeCowboy in de PantanalWeg nabij pousada PiuvalRoutebordWeg onder water


Pantanal

de Pantanal is een van de grootste moeraslanden van onze planeet. Een gigantisch stuk land dat de staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul in Brazilië beslaat, maar ook delen van Argentinië, Paraguay en Bolivia, gezamenlijk zo groot als Frankrijk!
Onderstaand hebben we het alleen over de Braziliaanse Pantanal.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert (pântano betekent moeras) is de Pantanal geen groot moeras. Het is eerder een grote uiterwaarde die onderloopt in het regenseizoen, waarbij het niveauverschil kan oplopen tot 3 meter. Omdat een groot deel van de Pantanal gedurende de helft van het jaar onder water staat zijn er niet veel bewoners en geen grote steden.
De Pantanal beslaat een oppervlakte van 250.000 km2 ofwel zo groot als België, Ierland en Zwitserland samen. En dan blijft er nog meer dan genoeg over. Het landschap van de Pantanal kent geen hoge bergen maar is hier en daar bespikkeld met heuvels. Rivieren, meren, uitgestrekte weides en bossen vormen het landschap dat de Pantanal het beste omschrijft.

verschillende Pantanals in de Pantanal
over het algemeen wordt de Pantanal aangeduid als Noord en Zuid Pantanal, maar er zijn veel regio’s die allemaal hun eigen naam hebben:
- Pantanal do Cáceres, tussen de Rio Paraguai en de Chapada dos Parecis, in het westen grenzend aan Bolivia
- Pantanal do Poconé, tussen de Rio Paraguai en Rio Cuiabá. De Transpantaneira Highway loopt door het midden van deze regio
- Pantanal do Marão de Melgaço, tussen de Rio Cuiabá en Rio Piquiri, grenzend aan de Chapada dos Guimarães in het noorden
- Pantanal do Paraguai, het stroomgebied van Rio Paraguai volgend
- Pantanal do Paiaguás, tussen de rivieren São Lorenço, Taquari en Itiquira. Overstromingen in deze regio zijn hevig in het regenseizoen
- Pantanal do Aquidauana, doormidden gesneden door de rivieren Aquidauana en Baixo Negro en grenzend aan de Bioma hoogvlakte (cerrado)
- Pantanal do Nhecolândia, tussen de rivieren Negro en Taquari
- Pantanal do Nabileque, tussen de Serra da Bodoquena en de rivier Paraguai. Ook een gebied waar de overstromingen hevig zijn.
- Pantanal do Miranda, tussen de Pantanals do Nabileque en Aquidauana

Omdat de afstanden groot en de infrastructuur tussen de regio’s erg beperkt zijn, communicatie daardoor moeizaam is, zullen reizigers zich moeten beperken tot het bezoeken van één regio, waarbij het niet uitmaakt welke dit is omdat alle gebieden in de Pantanal fascinerend zijn!

Drie grotere steden maken je entree naar de Pantanal mogelijk. Eén in Mato Grosso (Cuiabá) en twee in Mato Grosso do Sul (Campo Grande en Corumbá)
- Cuiabá, hoofdstad van Mato Grosso, poort voor de Pantanal Norte en subregio’s Pantanal do Poconé en Pantanal de Cáceres. Als je de Transpantaneira Highway wilt bezoeken zal je hier moeten beginnen. Cuiabá is ook de deur naar de Chapada dos Guimarães, een tafelberggebied ten noordoosten van de stad.
- Campo Grande, hoofdstad van Mato Grosso do Sul, poort voor de Pantanal Sur en voor de overige subregio’s. Ook als je de Estrada Parque Pantanal of Bonito wilt bezoeken is Campo Grande de aanvlieghaven.
- Corumbá, 20 kilometer van de grens met Bolivia heeft het nadeel dat het vrij afgelegen is en dus moeilijker te bereiken, maar het voordeel dat het dichter bij de subregio’s ligt.

de beste tijd om de Pantanal te bezoeken
hierover zijn de meningen verdeeld maar uit onderzoek van het toeristenburo en gesprekken met lokale gidsen zijn de volgende periodes als belangrijk aangemerkt
- Januari tot juni, de regenperiode. Hevige regens beginnen in november en eindigen in maart waardoor de rivieren hun hoogste punt bereiken en wegtransport moeilijk is. Het landschap wordt gedomineerd door water, de begroeiing is op zijn uitbundigst en er zijn veel muggen. Vissen worden overal waar water is gevonden en zoogdieren zoeken de hoger gelegen plaatsen op
- Juni tot september, het begin van het droge seizoen. Rivieren beginnen te slinken omdat in deze maanden bijna geen regen valt. Hoge temperaturen overdag maar koele avonden (tot onder 10 C). De beste tijd van het jaar om wildlife te zien en met name vogels, die in de broedtijd zijn en in grote aantallen langs de rivieren nestelen. In deze periode staan de prachtige ypê en piuval bomen in bloesem.
- September tot januari, de droge periode. Rivieren zijn op zijn laagst. Meren en zijrivieren drogen op waardoor veel excursies te voet gemaakt kunnen worden. Wildlife concentreert zich rond overgebleven poelen waardoor ze goed zijn waar te nemen. In december beginnen de regens weer en zijn er veel muggen.

Je kunt de Pantanal vergelijken met een dierentuin in de open lucht want: in iedere periode van het jaar zijn er veel dieren te zien, meer dan in de Amazone. Het aantal en de soorten dieren die je ziet hangt af van geluk en de bekwaamheid van je gids.

de Pantanal is voor jou als
. je van natuur in de puurste vorm houdt
. wildlife je ding is
. hoe meer slangen je ziet hoe beter
. je muggen niet erg vind
. eenvoudige accommodatie geen probleem vind
. winkelen niet belangrijk voor je is
. je een week zonder uitgaan kunt
. je zonder internet kunt

de Pantanal is niet voor jou als
. je bang bent voor slangen
. je muggen haat
. je het liefst zo min mogelijk beweegt
. je een shopaholic bent
. je luxe en comfort wilt
. je iedere avond uit wilt gaan
. je in paniek raakt zonder internet

PantanalPantanalPantanalPantanalPantanalPantanalPantanal